Thursday, January 21, 2016

Current Affairs based on "The Hindu"

1. The world’s largest canyon far larger than the Grand Canyon in the United States has been spotted by which country’s scientists who took part in the country’s latest Antarctic expedition to the South Pole?
Answer. China

2. What is the rank of India in the global index of talent competitiveness, a list which has been topped by Switzerland?
Answer. 89th  

3. What is the name of the world’s oldest man who died at the age of 112 after suffering chronic heart problems?
Answer. Yasutaro Koide

4. Which company has unveiled JUXT, a smartwatch in partnership with global technology giant HP Inc. recently?
Answer. Titan Company Ltd

5. Which company plans to become one of the leading automotive solutions provider in the world by establishing two greenfield projects and making overseas acquisitions for which it will set apart Rs.500 crores?
Answer. Pricol


6. The Finance and Investment Panel of the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) board has proposed how much per cent rate of return on retirement savings under its watch for 2015-16?
Answer. 8.95 % 

7. Name the Indigenous fighter plane which  will participate in an overseas air show for the first time at the Bahrain air show?
Answer. Light Combat Aircraft (LCA) Tejas

8. The government approved a ‘viability gap funding’ (VGF) of how much amount for setting up over 5,000 MW of grid-linked solar power projects under the Jawaharlal Nehru National Solar Mission (JNNSM)?
Answer. Rs 5,050 crore

9. Which music video outpaced the South Korean pop star Psy’s Gangnam Style on the race to 1 billion views on YouTube to reach 1 billionth view in 87 days?
Answer. Adele’s Hello

10. Who is the Foreign Secretary of Pakistan?
Answer. Aizaz Ahmad Chaudhry